pondělí 14. ledna 2013

Chilli con carne - můj recepic


Tak a dneska trochu jinak. Moje drahá polovice už delší dobu prudí, ať mu udělám chilli noc carne, tak já teda že jo. Je to recept můj – čili jestli chilli někdo jedl v Texasu se sombrérem na hlavě a bude mít pocit, že takhle jako ne, tak sorry. Je to značně mňam, nicméně nic pro vegetariány a jiné býložravce. Vy se na to možná radši ani nedívejte.

Budete potřebovat:

  • hrnec s kvalitním dnem
  • červenou cibuli – 1 velkou či pár malých
  • mleté hovězí maso, popřípadě směs hovězího a vepřového (trochu lehčí varianta)
  • velkou papriku – jestli to chcete pěkně barevný, tak zelenou
  • konzervu červených fazolí
  • půl konzervičky kukuřice
  • rajčata – buď dvě velikánský či víc menších
  • krabice rajského protlaku
  • kukuřičnou mouku na zahuštění
  • pálivá paprika, chilli nebo chilli papričky, česnek, koriandr, sůl, pepř, olej
  • co k tomu: my si děláme kynutý placky a la pita, ale ideální jsou samo tortily




Co s tim: Nasekáte cibuli, kterou osmahnete na olivovým oleji. Jakmile to zesklovatí, přidáte omytý mletý maso a orestujete, dokud na povrchu nezhnědne. V této chvíli také poprvé osolte a opepřete.


Zatím to vypadá všelijak, ale to je v pořádku. Přidejte pálivou papriku, a jestli chcete (a nemáte čerstvý koriandr, jako jsme neměli my) tak okořeňte něčim zeleným (např. tymiánem). Na to do hrnce přidejte konzervu fazolí i s nálevem, tak dvě až tři lžíce kukuřice a nasekanou papriku. 



Promíchejte a přidejte rajčata a následně protlak. Posléze nechte probublávat na sporáku by voko dohromady tak 30 - 45 minut. Tak deset minut před koncem přidejte česnek, chilli (jak je liboJ) a zahustěte kukuřičnou moukou. Jestli nemáte, tak nic.





Nakonec kydněte naběračkou do talíře a zasypte koriandrem (zde chyba v matrixu, prostě nebyl) a snězte s teplou plackou. Pro odvážné možno ještě zasypat čerstvými chilli papričkami. Varianta č. 2 je kydnout do tortily, zasypat sýrem a na chvilku pod gril. Následně sežrat a zalít pivem.



Ještě bych chtěla předeslat, že si rozhodně nemyslím, že byste byli natvrdlí a potřebovali takhle podrobný fotoromán, ale Kubikula fotil jak divej:).

Přeji dobrou chuť a hlavně následné trávení
La Petite Anne

3 komentáře:

  1. Vegetariáni to pojijou se sójou a budou tež mlaskat.

    OdpovědětVymazat
  2. Doporučuju úplě nakonec přidat 3-4 kostičky kvalitní hořké čokolády.

    OdpovědětVymazat